HVORDAN ER HAVEPLANEN OPBYGGET?

Et hjørne af et 'Kreativt haveanlæg med sjæl - og sund fornuft'

Haveplan fra Grønne Grunde

Haveplanen udarbejdes ofte i 1:100. Dette betyder, at en centimeter på tegningen svarer til en meter i haven. Det er et mål der er nemt at aflæse på tegningen med en lineal og overføre til haven med en almindelig tommestok.
På haveplanen nummereres de forskellige planter, så det er overskueligt at finde de samme numre på plantelisten og placere dem i haven.
Plantelisten bliver lavet i 'Findhaveplanter.dk', et glimrende redskab til plantelister. Gode billeder og informativ tekst.
Som tilvalg kan du vælge, at jeg sætter mængde på plantelisten. Og måske lave plantelisten i Excel, med størrelsesangivelse ved køb.
Jeg laver altid tegningen i hånden, det giver mig en stor kreativ frihed. En kopi til ’havebrug’ vedlægges.
Derudover kan der laves en lamineret og/eller farvelagt tegning hvis det ønskes, størrelsen kan max. være A3.
Er haveplanen større end A3, vil kopien være sammensat af A3 sider.
Planen opbevares hos Grønne Grunde i 5 år.
Der er ikke nedskrevet nogen projektbeskrivelse, den bliver mundtlig overleveret ved vores andet møde.

Digitalis.jpg

En lille hyggekrog

Tegningen er et eksempel på en hyggekrog i det nordvestlige hjørne af en have. Og her er hvad jeg vil forklare om mine forslag og ideer:

hyggekrog20220121095434.jpg

Bedet er holdt 1,5 meter fra hækken, både for at lette hækklipningen og slippe for, at ukrudt fra hækken kravler ind i bedet.
Belægningens hovedelement er en almindelig betonflise, krydret med chaussesten som borter og mønster. Chaussestenen kan enten være en almindelig type, såsom mørk portugiser eller mere avancerede typer som en savet sort indisk eller en brugt svensk blanding. Chaussestenene er også brugt som kant om bedene for at skabe afgrænsning og lette græsslåningen. Det er en god ide at lave et godt fundament for chaussestenskanten og sætte den i beton.

Beplantningen en planlagt til at kunne glæde året rundt. Der er stedsegrønne buske, hvoraf taksen og buksbombuskene bør formklippes. Der er løvfældende buske og et enkelt smukt træ, som har en fantastisk stamme, der især ses om vinteren. Der er tidligt blomstrende buske - peberbuskene og den meget tidlige staude - blå anemone - som ingen bør snyde sig for. Der er nemme roser, der selvfølgelig skal gødes og beskæres, og lette stauder, der ikke kræver den store pleje. En smuk græs har også en statelig plads.
Det er ikke et bed der holder sig selv, men det kan jo være det eneste rigtig plejekrævende bed i haven, og så er arbejdet til at overse.

Du kan hente den lille haveplan og plantelisten som pdf